Foto: Anita Webbe
Foto: Anita Webbe

Speeltuin Uitgeest sluit zich aan bij initiatief Rookvrije generatie

Verenigingen Uitgeest

Wie onlangs op bezoek is geweest bij speeltuinvereniging 'Kindervreugd' in Uitgeest heeft ze vast al zien hangen: De bordjes met 'rookvrij'. Hiermee vraagt het bestuur iedereen die de speeltuin bezoekt het terrein voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil men kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Als vereniging zorgt men er bijvoorbeeld voor dat alle speeltoestellen regelmatig worden gecontroleerd op gebreken. Ook een rookvrije speeltuin hoort bij het creëren van een veilige speelomgeving. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Wat verandert er?

Iedereen is en blijft welkom bij de vereniging. Dat geldt natuurlijk ook voor rokers. Wel is de hele speeltuin vanaf nu rookvrij en zullen er geen voorzieningen meer zijn zoals asbakken. Het bestuur vraagt rokers hiermee rekening te houden en niet te roken op het terrein. De rookvrije generatie is een initiatief van het Longfonds, de hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.speeltuinuitgeest.nl, www.longfonds.nl/speeltuin en www.rookvrijegeneratie.nl.

Afbeelding
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 23 minuten geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 4 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 6 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 20 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis gisteren
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant