Afbeelding

Support intocht Sint met oude föhn of spaarlamp

Algemeen Uitgeest

Inzamelstichting Wecycle stimuleert inleveren kleine apparaten en lampen

Inwoners van de gemeente Uitgeest, die vanaf vrijdag 28 april afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren op hun milieustraat, kunnen daarmee de lokale intocht van Sinterklaas ondersteunen. Hoe meer zij inleveren, hoe groter de kans dat de intocht hiervoor een sponsorcheque van €1.000,- van Wecycle ontvangt. De inleveraars zelf maken kans op een nieuw apparaat. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Wie, op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, kan ter plekke met een smartphone inchecken op de Wecycle-actiesite. GPS (Global Positioning System) stelt vast of de inwoner echt op de milieustraat is. Vervolgens kan de inwoner punten scoren voor het lokale goede doel. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van €1.000,- voor het goede doel. De actie loopt tot en met 31 augustus. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.

Meer recycling kleine apparaten en lampen
Doel van de actie, die Wecycle met maar liefst 317 gemeenten houdt, is het inleveren te stimuleren van afgedankte kleine elektrische apparaten (bijvoorbeeld föhn, mobiele telefoon, magnetron, (spel)computer, stofzuiger, printer, boormachine, mixer) en spaarlampen op de gemeentelijke milieustraat. Mensen vergeten vaak klein e-waste mee te nemen, bij het bezoek aan hun milieustraat (bijvoorbeeld bij het wegbrengen van oude spullen, klusafval of een oude wasmachine), of ze gooien het weg. Daarmee gaat het verloren voor recycling.

Hergebruik grondstoffen, minder CO2
De gemeente werkt al jaren samen met Wecycle. Via Wecycle krijgt het ingeleverde e-waste een nuttige toepassing van 97 procent. Dit betekent dat uit 1.000 kilo oude apparaten en lampen 800 kilo nieuwe grondstoffen wordt teruggewonnen en 170 kilo wordt ingezet als secundaire brandstof. Daarnaast zorgt Wecycle ervoor dat schadelijke stoffen niet terechtkomen in het milieu en dat de uitstoot van CO2 wordt vermeden.

Over Wecycle
Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk, die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij Wecycles inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken we samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.

In de Wecycle Service Centers verbinden ze de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, perspectief op een reguliere baan.

Wecycle garandeert een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen, voor nieuwe producten, halen ze uit oude producten. Zo hoeven ze minder 'nieuwe' grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. Wecycle voorkomt dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten ze zich dagelijks met hart en ziel voor in.

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 12 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 15 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 20 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant